به گزارش جام جم آنلاین، این روزها آلودگیهوا روی بسیاری از شهرهای کشور سایه انداخته و نفس کشیدن را برای شهروندان دشوار کرده است. در چنین شرایطی با توجه به اینکه برنامههای مدیران برای مهار آلودگیهوا از مقام وعده فراتر نمیرود، میتوان به شهروندان توصیه کرد که با رعایت نکاتی شرایط را برای کاهش آسیبهای ناشی از آلودگیهوا فراهم کنند.
کارشناسان توصیه میکنند که شهروندان برای کاهش اثرات آلودگی هوا باید در حد امکان از حضور در فضاهای باز خودداری کنند و در صورت حضور در معابر شهر با استفاده از ماسکهای مناسب در برابر آلودگی هوا از خود محافظت کنند. علاوه بر این استفاده از دستگاههای استاندارد تصفیههوا نیز میتواند میزان ذرات معلق هوا را در محیطهای سرپوشیده کاهش دهد. جام جم آنلاین مدتی پیش در گزارشی به این مهم پرداخته بود. این گزارش را میتوانید اینجا بخوانید.
نباید فراموش کرد که رعایت نکاتی در خصوص تغذیه نیز میتواند اثرات آلودگی هوا را کاهش دهد. به همین دلیل کارشناسان تغذیه به شهروندان توصیه میکنند در روزهای آلوده سال استفاده از برخی مواد غذایی را در اولویت قرار دهند و از مصرف برخی مواد غذایی نیز خودداری کنند.
بیشتر کارشناسان تغذیه معتقدند که در فصول سرد سال که آلودگیهوا افزایش مییابد، بهتر است شهروندان در رژیم غذایی خود توجه ویژهتری به مصرف سبزی و میوه داشته باشند، چراکه با مصرف آنها میتوان ایمنی بدن را افزایش و اثرات آلودگی هوا را کاهش داد.
دکتر کوروش جعفریان، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص تغذیه و رژیم شناسی در این باره به جامجم آنلاین میگوید: در فصل پاییز و زمستان میوههایی که ویتامین C دارند در دسترس شهروندان هستند و با مصرف آنها میتوان عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشید.
به این ترتیب با استفاده از میوههایی مانند نارنگی، پرتقال، لیموشیرین و گریپ فروت میتوان ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین کرد.
علاوه بر این مصرف آبمیوههای طبیعی نیز به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکند و اثرات آلودگیهوا را کاهش میدهد.
دکتر جعفریان در کنار میوههایی که حاوی ویتامین C هستند، توصیه میکند که شهروندان از سبزیجات و میوههای حاوی آنتی اکسیدان نیز استفاده کنند. برای نمونه میتوان به انگور قرمز و پرتقال اشاره کرد که حاوی آنتی اکسیدان هستند. اسفناج، کلم پیچ، فلفل دلمهای قرمز و کلم بروکلی نیز برخی از سبزیجات دارای آنتی اکسیدان بشمار میروند.
کارشناسان تغذیه به شهروندان توصیه میکنند که در روزهای آلوده سال از مصرف سبزی و میوه غافل نشوند، زیرا این مواد علاوه بر تامین ویتامینهای مورد نیاز بدن حاوی فیبر قابل توجهی نیز هستند. فراموش نکنید که مصرف فیبر سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود و به این شکل اگر سمومی وارد بدن شده باشد، راحتتر دفع میشود.
البته دانههای روغنی سالم مانند آفتابگردان، کنجد و ذرت نیز حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر و اسید چرب هستند. به همین دلیل کارشناسان تغذیه تاکید میکنند که در روزهای آلوده سال شهروندان این دانهها را نیز در رژیم غذایی خود بگنجانند تا اسیدهای چرب مورد نیاز بدن را تامین کنند.
در کنار مصرف میوه و سبزیجات کارشناسان تغذیه به شهروندان توصیه میکنند که لبنیات کم چرب را نیز در برنامه غذایی خود بگنجانند تا اثرات آلودگی هوا بر سلامت آنها کاهش پیدا کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه در روزهای آلوده سال باید شهروندان از مصرف لبنیات چرب خودداری کنند، عنوان میکند: در خصوص لبنیات بهترین پیشنهاد مصرف دوغ و ماست کم چرب است که سبب کاهش تاثیر آلایندههای هوا بر بدن میشود.
در این بین لازم به یادآوری است که از انواع لبنیات کم چرب دیگر مانند شیر کم چرب نیز میتوان استفاده کرد. مساله دیگری که کارشناسان تغذیه روی آن تاکید میکنند، نوشیدن آب به اندازه کافی است. این مهم در روزهای آلوده سال اهمیت بیشتری پیدا میکند، چراکه در فصول سرد سال شهروندان کمتر احساس تشنگی میکنند.
این درحالی است که عملکرد مطلوب بدن در گرو تامین آب مورد نیاز است. به همین دلیل در روزهای آلوده سال نباید از نوشیدن آب غفلت کرد، فراموش نکنیم که مصرف کافی آب سبب بهبود عملکرد دستگاه دفع نیز شده و به این شکل سموم موجود در بدن راحتتر دفع میشود. علاوه بر این نوشیدن کافی آب سبب بهبود وضیعت پوست نیز میشود، زیرا پوست بدن در مواجهه با هوای آلوده و سرد آسیب پذیرتر است.
کارشناسان تغذیه معتقدند در روزهای آلوده سال باید به شهروندان توصیه کرد که برخی مواد غذایی را نیز از رژیم غذایی خود حذف کنند، زیرا آلودگی هوا بر دستگاه گوارش شهروندان نیز تاثیر میگذارد و سبب ایجاد اختلالات گوارشی میشود.
بنابراین توصیه میشود که شهروندان از مصرف مواد غذایی چرب که هضم آنها راحت نیست، اجتناب کنند. برای نمونه میتوان به غذاهای سرخ شده و انواع فست فودها اشاره کرد که مصرف آنها در روزهای آلوده سلامتی شهروندان را بیشتر به خطر میاندازد.
مواد غذایی دیگری که در روزهای آلوده باید از رژیم غذایی کنار گذاشته شود، شیرینیهای غیر طبیعی هستند.
دکتر جعفریان در این باره میگوید: شرینیهای غیر طبیعی مانند کیک و دسر نیز در هوای آلوده دیرتر هضم میشوند. به همین دلیل توصیه میشود از برنامه غذایی شهروندان حذف شوند.
در کنار مواد غذایی چرب و شیرینیهای غیر طبیعی کارشناسان تغذیه توصیه میکنند که بهتر است شهروندان در روزهای آلوده سال از مصرف مواد غذایی محرک نیز خودداری کنند، زیرا ادویههایی مانند فلفل سبب تشدید التهابهایی میشوند که به دلیل آلودگی هوا ایجاد میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم